Гъбите Рейши – действието им върху раковите клетки!-Продължение…

Здравейте Приятели,

в продължение на статията за гъбата Рейши, ще публикуваме още малко информация за този невероятен природен продукт. Нашата хранителна добавка “Декансерин” е продукт който обединява действието на няколко природни съставки и една от тях е Рейши.

Тази гъба се среща предимно на азиатския континент. Може би най-отдавна използваната гъба в медицината е гъбата рейши (Ganoderma lucidum), известна на китайски като Ling Zhi („духовно растение“), и на японски като mannentake („10 000-годишната гъба“).

Ще си позволим цитат на енциклопедия, в която се изброяват положителните и лечебни качества и начина по който внлияе на човешкия организъм. Резултати споделени от научни трудове на изтъкнати учени и медици от медицински институти, неправителствени организации и университети от САЩ, Русия, Китай, Япония, Великобритания, Израел и Тайван.

Гъбите Рейши, са показали значителен положителен ефект като допълващи терапии на тежки заболявания, включително рак.

* Рейши (Ganoderma lucidum, Ling Ji)

Заради високите си здравословни качества и отсъствието на странични ефекти, гъбата Рейши придобива на Изток репутацията на лидер измежду лечебните гъби. Среща се в 6 цвята – червена (акашиба), бяла (широшиба), черна (курошиба), синя (аошиба), жълта (кишиба) и лилава (мурасакишиба). Съдържа 119 вида терпеноиди, с изразено противовирусно, противовъзпалително и противотуморно действие, бета- и хетеро-бета-глюкани, линг-жи протеин, ганодермични киселини.

Прилага се успешно за:

Комплементарна терапия при онкологични заболявания на стомаха, черния и белия дроб, мозъка, кожата, бъбреците, панкреаса
Потискане страничните ефекти на химиотерапията
Неврози, страхови състояния, безпокойство, нарушения на съня
Хипертония, нарушено кръвооросяване, отоци, ритъмни сърдечни нарушения, повишен риск от инфаркт, слединфарктни и слединсултни състояния
Засилване на имунната система при вирусни, бактериални, паразитни и гъбични инфекции
Високи стойности на холестерола и кръвната захар
Алергии
Ставни болки
Бронхит, белодробен емфизем
Автоимунни заболявания (мултиплена склероза, атопичен дерматит, автоимунен тиреоидит, лупус еритематодес, склеродермия, полиартрит)
Хепатити, чернодробни нарушения
Наднормено тегло
Язви на стомаха и дуоденума, гастрит, панкреатит
Изтощение
Фибромиалгия
Шум в ушите
Хемороиди
Кожни заболявания
Епилепсия

Активни съставки на лекарствените гъби!

Активните вещества в лекарствените гъби са хетерополизахариди, тритерпени, стероли, лектини и ензими. Те имат антитуморни, антивирусни, антихистаминни и антихолестеролни свойства, поддържат черния дроб и имат способност да неутрализират свободните радикали. Най-важните вещества, които се съдържат в лекарствените гъби, са водоразтворимите полизахариди. Съществуват няколко различни вида, но най-полезните от медицинска гледна точка са 1,3 бетаглюканите и гликопротеините, които са съставени от няколко вериги от бетаглюканни връзки. Те показват имуномодулиращи и антитуморни свойства, тъй като увеличават броя на NK-клетките (клетки естествени убийци) и броя и активността на неутрофилите, на макрофагите и Т- и В-лимфоцитите. Според изследване на английската неправителствена организация Cancer Research UK и Университета Стратклайд от 2002 г., полизахаридите се свързват със специфични рецептори на имунните клетки, имунната система ги разпознава като антигени и в резултат на това се активира и противодейства по-ефективно на раковите клетки.

За да се извлекат в пълна степен активните съставки на гъбите, е необходим сложен технологичен процес. Обикновено за по-голяма ефективност при пациентите с рак се използват екстракти от плодните тела на гъбите, а не от гъбен мицел. Производството на гъбения мицел е по-евтино от технологична гледна точка и това е причина на пазара по-често да се намират продукти от гъбен мицел, като производителят умишлено крие този факт. За съжаление тези продукти са по-малко ефективни в сравнение с продуктите от плодните тела на гъбите. За повишаване на биоусвоимостта на активните вещества от гъбите се използва съвременна технология за разрушаване на клетъчната стена на спората, която достига до 99% при реномираните производители. Това се прави с цел по-добро усвояване на полизахаридите от организма. В противен случай гъбните продукти не запазват в пълна степен ефективността и полезността си. Продуктите с високо качество имат сертификати за произход, за добра производствена практика и за органично производство.

История!

Въпреки че продукти на основата на гъби са били използвани в традиционната и народната медицина от хилядолетия, традиционната медицина открива техните полезни качества и започва да извлича активните им съставки за първи път с откриването на пеницилина от Александър Флеминг през 1928 г. От тогава много активни вещества, добити от гъби, са част от съвременните антибиотици и медицината започва постепенно да ги използва в широк спектър от терапевтични схеми. Фармакологични изследвания са изолирали и редица противогъбични, противовирусни и антибактериални вещества от гъби.

Като част от китайската традиционна медицина гъбите се използват с лечебна цел вече повече от 2000 години. В Китай гъбите от векове имат репутацията на „еликсир на живота“ и им е отредено място в групата на „висшите билки“. През 1309 г. китайският лечител Ву Горин в трактата си „Лекарствени средства за ежедневна употреба” описва лечебните свойства на гъбите. В древния японски наръчник по източна медицина “Shinnoh Honsohkyo” са описани повече от 350 вида билки и гъби. Лечебните свойства на гъбите са споменати и от средновековния персийски лечител Авицена, чието съчинение „Канон на медицината“, преведено на латински език през 12 в., в продължение на няколко века е основно ръководство на лекарите в Близкия изток и в Европа.

Микотерапията е част от съвременната комплементарна и алтернативна медицина, която се прилага за подпомагане на имунната система и като съпътстваща терапия срещу патогенни микроорганизми (вируси, гъбички, бактерии), паразити, имунни, автоимунни, обменни, дистрофични, онкологични и други заболявания. През 1998 г. систематичен преглед на разпространението на алтернативната медицина в 13 държави установява, че около 31% от болните от рак пациенти използват някаква форма на алтернативна или комплементарна медицина. Микотерапията е един от методите на алтернативната медицина, които все по-често се прилагат в допълнение към официалните методи, прилагани за борба с онкологични заболявания. Според редица изследвания, лекарствените гъби стимулират дейността на имунната система, противодействат на раковите клетки и помагат за ограничаване на страничните ефекти от конвенционалното лечение на рака.

 

Източници:

https://wikipedia.org

Leave a reply