Гъби Рейши – чудото на природата!

 

 

 

Рейши е една уникална гъба, която от векове наред се прилага в китайската медицина. Тя намира приложение при широк спектър от заболявания, както и като общостимулиращо средство за профилактика и повишаване на жизнения тонус. Рейши притежева обезболяващо, антиалергично и противовъзпалително действие. Използва се за профилактика на бронхит, тъй като стимулира процесите на възстановяване на лигавицата на бронхите. Притежава антибактериално действие, насочено основно срещу стафилококови и стрептококови бактерии, както и противовирусно действие, свързано с повишено отделяне на интерферон. Рейши имат антиоксидантни свойства и обезвреждат успешно свободните радикали. Има данни, че тези гъби притежават и противотуморна активност. Приемът на рейши има благотворно влияние и върху сърдечносъдовата система като понижава кръвното налягане, както и нивата на холестерол в кръвта,подобрява метаболизма на сърдечните клетки и подобрява кръвния ток през коронарните артерии. Рейши притежават и силен стимулиращ ефект върху имунната система.

Рейши – Действие

Гъбите рейши притежават имуномодулиращо действие. Те стимулират функционирането на имунната система по различни начини. В гъби рейши се съдържат уникални полизаха

риди, за които е доказано, че повишават количеството на РНК (рибонуклеинова киселина) и ДНК (дезоксирибонуклеинова киселина) в костния мозък, което пък повишава производството на т.нар. В – клетки. Това са свързани с имунната система клетки, чиято основна функция е производството на антитела. В същото време, приемът на гъби рейши води и до повишаване на т.нар. Т – клетки – имунни клетки, чиято основна функция е да обезвреждат вируси и туморни клетки. Нивото на Т-клетките е понижено при болни със СПИН, затова има данни, че приемът на рейши при хора, заразени с ХИВ – вируса, може да подобри състоянието им. Не на последно място, рейши стимулират активността на макрофагите – това са клетки на неспецифичния имунитет и са първа линия на защита на организма от бактерии и вируси.

Гъби рейши притежават и изразено антибактериално действие, което се дължи на веществото ганомицин. Според редица проучвания рейши потискат растежа на много видове бактерии, вк

лючително и метицилин-резистентните стафилококус ауреус, които причиняват едни от най-резистентните на антибиотично лечение инфекции. Чувствителни към екстракт от рейши са и ешерихия коли – бактерии, които са едни от най-честите причинители на уроинфекции. Счита се, че антибактериалното действие на рейши се засилва и от имуностимулиращия ефект на тази лечебна гъба. Тези две допълващи се действия на рейши, ги правят предпочитано средство за профилактика на различни заболявания.

Приемът на гъби рейши води до повишане на нивото на интерферони в кръвта. Интерфероните притежават антивирусна активност, като пречат на размножаването на вирусите в клетките на тялото.

Рейши притежават ипротивоалергично действие. Установено е, че екстрактът от рейши понижава отделянето на хистамин (вещество, което се отделя от клетките и предизвиква симптомите при алергия) от мастоцитите. Проучвания на противоалергичните свойства на рейши в Китай и Япония, са показали, че рейши подобрява симптомите при астма, контактен дерматит и други прояви на алергия.

Гъби рейши се прилагат от векове в Япония и Китай като самостоятелна терапия или в комбинация с други растения, при различни злокачествени заболявания. Провеждани се много проучвания върху животни, както и ин витро, които показват подобряване на общото състояние, намаляване на страничните ефекти от химиотерапията (като гадене и повръщане, потискане на костния мозък) и засилване на ефекта върху тумора на лъче и химиотерапията.

Гъбите рейши допринасят и за доброто функциониране на сърдечносъдовата система. Основните съставки в рейши, които допринасят за здравето на сърцето, са стероли, полизахариди, тритерпени и аденозин. Множество изследвания върху свойствата на гъби рейши, показват, че те повлияват много добре състоянието на пациентите с коронарна болест на сърцето. Полизахаридите в рейши понижават нива

та на „лошия” холестерол, който се отлага по стените на кръвоносните съдове, и едновременно с това подобяват кръвоснабдяването на миокарда и понижават консумацията на кислород от клетките (така сърдечните клетки стават по-устойчиви на понижена доставка на кислород). Тритерпените в състава на рейши са отговорни за понижаване на стойностите на кръвното налягане и подобряване на нивата на общия холестерол. Тритерпените имат и адаптогенни свойства, като спомагат на организма да се приспособява по-лесно към различни

условия на средата и го правят по-устойчив на стресови влияния. Аденозинът потиска агрегацията (слепването) на тромбоцитите и така понижава риска от образуване на тромби. Всички тези съставки заедно допринасят за изразеното кардиопротективно действие на гъби рейши.

 

Източник : pharmacy-bg.com
Leave a reply