Заболявания на вените и решение за тях!

КАКВО  ПРЕДСТАВЛЯВАТ ЗАБОЛЯВАНИЯТА НА ВЕНИТЕ?

Терминът разширени вени или варикоза произлиза от латинския термин varicose разширение. Това е заболяване, което се характеризира с разширение, увиване и удължаване на вените.

Разширените вени могат да се появят навсякъде във венозната система по тялото, като най-често срещаните са в аналната област – хемороиди и по долните крайници и то в подбедрицата.

Честотата на заболяването е изключително висока. Смята се, че в съвременния свят от разширени вени страдат около 50 % от хората. При женския пол се среща малко по-често. За съжаление заболяването често остава не-диагностицирано и ненавременно лекувано, което довежда до сериозни последици.

 

КАКВИ СА ОСНОВНИТЕ И НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИ СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ?

Болка, тежест и дискомфорт в краката, особено в края на деня. Парене, сърбеж, оток на краката, мускулни крампи.

При  хемороидите  се  засягат вените, разположени в долната част на ректума (дебелото черво) и на ануса. Заболяването се среща малко по-често при мъжете. Най-честите симптоми са:

  • Лек сърбеж и парене

Лек сърбеж и парене около ануса, най-вече след дефекация.

  • Болка

Тя е особено характерна за външните хемороиди и се провокира най-вече от травмирането на хемороидалните възли от твърдите фекалии.

  • Кървене при дефекация

При поява на някой от гореописаните симптоми е необходимо да се вземат превантивни мерки срещу прогресирането на болестта!

 

КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА РАЗВИТИЕТО НА РАЗШИРЕНИ ВЕНИ?

Основен фактор за развитието на разширени вени са възпалителни процеси и генетичната предразполо­женост, които водят до увреждане на платната на клапите, разположени по хода на вените. Основната функция на венозните клапи е да възпрепятстват връщането на кръвта в обратна посока. Увреждането на тези клапи води до повишено венозно налягане, венозен застой и оттам до разширяване на венозната стена.

 

Leave a reply