Имунна система и имунитет

Имунната система е система от биологични структури и процеси в рамките на един организъм, която го защитава от разболяване. Дори и най-простите едноклетъчни организми, като бактериите, притежават елементарна имунна система под формата на ензими, които ги предпазват от паразитирането на бактериофаги.

Гръбначните животни, включително и хората, имат по-сложни механизми за защита. При тях имунната система е цялостна мрежа от клетки, тъкани и органи, които работят заедно и имайки една единствена цел – предпазване на тялото от инфекции.

Човешкото тяло осигурява идеална среда за развитието на много микроорганизми, като вируси, бактерии, гъбички и паразити. Ролята на имунната система е да предотвратява и ограничава както тяхното проникване в организма, така и техния растеж и размножаване, за да поддържа оптимално здравето.

За да изпълни тази си функция, имунната система трябва да различи патогенните микроорганизми от собствените си клетки и тъкани. Патогените имат свойството да се адаптират и бързо да се развиват, което може да затрудни имунната система в тяхното разкриване и неутрализиране. Въпреки това обаче, множеството защитни механизми също са еволюирали и имунната система на човека се осъвършенства през годините. А чрез приема на подходящи средства за подсилване на имунната система – имуномодулатори, медицината ни помага в случаи на дефицит и нарушения.

Средства за подсилване на имунната система

Недоимъчното хранене води до значителна уязвимост към инфекциозни заболявания и редуцира съпротивителните сили на организма. За да работят ефективно, тъканите и органите на имунната система има нужда от редица вещества, които се набавят чрез разнообразното хранене.

Микронутриенти

Има доказателства, че при недостатъчност на много микронутриентни – например недостиг на цинк, селен, желязо, мед, фолиева киселина и витамини A, B6, C и E и други, значително се редуцира силата на имунния отговор. Това означава, че редовният прием на тези микронутриенти има способността да поддържа имунната система здрава и съответно да я възстановява при наличие на дефицит.

Витамин C

Много изследвания са разглеждали витамин С като цяло; за съжаление, много от тях не са добре проектирани.
Витамин C е още по-ефективен в комбинация и с други микроелементи.

Антиоксиданти


Нашето тяло произвежда токсични свободни радикали в отговор на нормалните метаболитни процеси, както и на външни стресови фактори, като неправилно хранене, наличие на токсини в околната среда, емоционален стрес и други. Казано с прости думи, свободните радикали са молекули с допълнителен, свободен електрон (обикновено електроните са по двойки). Това ги прави силно реактивни, което означава, че бързо си взаимодействат с околните молекули (здравите), за да “усвоят” техния електрон. Това от своя страна оставя другата молекула с нечетен брой електрони, което означава, че самата тя се превръща в свободен радикал, с което се предизвиква верижна реакция, водеща до създаване на все повече и повече радикали и тяхното натрупване в организма.

И точно тук “идват” на помощ антиоксидантите. Тези ценни съединения са в състояние да неутрализират свободните радикали, като ги снабдяват с допълнителен електрон, като по този начин прекъсват цикъла на създаване на свободни радикали. Антиоксидантите са уникални, защото дори и след даряването на своя електрон, те остават стабилни и не се превръщат в свободни радикали.

По тази причина, консумацията на богати на антиоксиданти храни е един от най-добрите начини за ограничаване на свободните радикали в тялото, което същевременно оптимизира имунната система. Някои важни антиоксиданти са:

Витамин Е (съдържащ се в ядки, растителни масла, масло от пшеничен зародиш, зелени листни зеленчуци);
Витамин C (който може да се набави от червени чушки, портокали, ягоди, киви, брюкселско зеле, броколи);

Билки, стимулиращи имунната система:

Историята на нашата народна медицина е толкова стара, колкото е стара историята на нашия род. Много учени и лечители са се грижили за здравето на народа ни, но малко писмени следи са останали. Затова наш дълг е да ги събираме, разпространяваме и множим.
Безценни рецепти и цялостна концепция за здравето са оставили Петър Дънов и ученикът му Петър Димков. За много билки пише той, но една се отличава със смайваща мощ. Бъзът е силен имуностимулатор, най-ценната българска билка, твърди лечителят Петър Димков.
Ето какво разказва той в своя книга:
“Бях излязъл на екскурзия към Своге и изведнъж се натъкнах на една невестулка, която се бореше с пепелянка. Отровната змия се стремеше да захапе невестулката, тя пък се присягаше да захапе змията… Надмощие имаше змията – тя клъвна невестулката. Помислих си, че борбата е завършила. Невестулката бързо се шмугна в храстите, видях я как обели с острите си зъби кората от един бъз и схруска малко от нея… Минута след това отново се върна и се вкопчи в змията… И не я остави, докато не я прегриза и умъртви…От тогава е и моят интерес към черния бъз… Това е едно чудно растение… Добитъкът, който пасе по склоновете, яде наесен черните зърна на бъза така, както човек яде баклава… А веднъж наблюдавах какво правят лястовиците, преди да отлетят на юг: няколко дни наред лакомо кълват зърната на бъза – само тях! – и се зареждат със сили да прелетят огромното разстояние…”

Механизъм на действие:

Вирусите не могат да се възпроизвеждат сами. За да оцеляват, те трябва да се прикрепят към клетките на друг организъм. Грипният вирус се свързва с повърхността на клетките чрез шипове, наречени хемаглутинини. Активните съставки в черния бъз блокират точно тези шипове и предотвратява прикрепянето и навлизането на вируса в клетките, вследствие на което той бива деактивиран и умира.

Котешки нокът

Саменто или Котешки нокът е билка, която се използва при различни възпалителни процеси в организма. Произхожда от Централна и Южна Америка (тропическите гори на Перу). Активното й действие спомага за спиране на производството на простагландини в човешкия организъм – главната причина за възпалителните процеси.
Саменто се препоръчва не само за хора със здравословни проблеми, а и за всички, които ценят здравето и имунитета си. Ефективността от приема на тази чудодейна билка се обяснява с една от съставките – квиновикова киселина, която е алкалоид. Алкалоидите в билката Котешки нокът са химични съединения, които влияят благоприятно на имунната система. Именно поради това Саменто е уникален имуностимулатор и антиоксидант.

Промяна на вредните навици

Начина ни на живот оказва много сериозно влияние върху състоянието на имунната ни система, а от там и върху здравето ни като цяло.

Затова промяната на вредните навици може да е решаваща за възстановяване и подсилване на имунната система, и трябва да е една от първите стратегии за подобряване на здравето.

 

ПРИ ВЪЗНИКНАЛИ ВЪПРОСИ И НУЖДА ОТ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ НЕ СЕ КОЛЕБАЙТЕ ДА СЕ СВЪРЖЕТЕ СА НАШИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ.

Използвани източници: framar.bg

Leave a reply