Повече за разширените вени

Природата е наш приятел! Хроничната венозна недостатъчност – често срещан и омаловажаван феномен

Терминът разширени вени или варикоза (на латински: varicose – разширение) е заболяване, обозначаващо състояние на разширение, увиване и удължаване на вените.
Варикозната болест, някога смятана за проблем на по-възрастните, напоследък все по-често засяга и млади хора. В момента мъже и жени дори на 20 – 25 години са податливи на това заболяване. Причините са най-различни, като липса на физически упражнения, наднормено тегло, тютюнопушене, наследствено предразположение, травма на крака, слабост на съединителната тъкан и увреждания на венозната система. Прекомерната консумация на сол също може да увеличи общото количество кръв в организма, поради задръжката на вода.[2]
Въпреки че варикозата може да се появи навсякъде във венозната система, включително и в долната част на езофага, аноректалната област и сперматиковата връв, най-честата поява е в долните крайници и то в подколенния сегмент на голямата повърхностна вена.
В изправено положение кръвта от краката трябва да се придвижи обратно към сърцето, преодолявайки земното притегляне. Това става с помощта на физическо движение, при което мускулите на долните крайници се съкращават и действат като помпа, подпомагайки оттичането на кръвта през вените към сърцето. Деликатните клапи във венозната система прекъсват колоната на кръвта, движеща се от глезените към атриума, като възпрепятстват връщането на кръвта надолу към глезените. Ако работата на човек предполага стоене на едно място, особено прав, кръвта в долните му крайници започва да се застоява и около венозните клапи започват да се образуват кръвни микро-съсиреци, които с времето нарастват. Това от своя страна води до стесняване на отвора при венозните клапи и съответно до увеличаване на налягането в кръвоносните съдове под тях. В резултат клапите се затлачват, а вените се разширяват. Венозната кръв се застоява в долните крайници и предизвиква тежест, болки, парене, нощни крампи и подуване на подбедриците. Постоянният оток на подкожието води до нарушаване на храненето на кожата с последващо развитие на кожно възпаление или образуване на трудно зарастващи рани.

Съвременни методи за лечение на хронична венозна недостатъчност /ХВН/

Лечението на ХВН е комплексно и продължително, като в различните етапи от развитието на заболяването изисква различни подходи. То включва промяна в начина на живот, еластокомпресия, медикаментозна терапия или оперативно лечение. Противопоказани са професии, свързани с продължително стоене прав или седнал без движение, при големи физически натоварвания, както и при работа в гореща и влажна среда.
Медикаментозно лечение се използва, както след инвазивна намеса, така и като моно терапия. Най-често, то включва употребата на диосмин и хесперидин, екстракт от конски кестен и др. Медикаментозното лечение цели прекъсване на патологичните механизми на адхезия, миграция и активация на клетките от белия кръвен ред, подобряване на функцията на венозната микроциркулация и мобилизиране на лимфния отток, като по този начин се намалява отокът на подбедриците и се облекчават субективните оплаквания на пациентите. Съществуват множество лекарствени средства, които претендират за такъв начин на въздействие. Голяма част от лекарствените продукти, които се използват, са на базата на флавоноидите диосмин и хесперидин

Leave a reply