Български учени доказаха: Тученицата смъква кръвната захар само за 8 седмици

Изследването е част от европейски проект за полезните свойства на ястия от Черноморския басейн!

Българското растение тученица е идеално профилактично средство срещу диабет тип 2, артрит, рак, сърдечно-съдови заболявания, главоболие, кашлица. То дори може да се изполва при изгаряния. Неговите ползи са доказани от учени и студенти от Университета по хранителни технологии в Пловдив с ръководител проф. Йорданка Алексиева.
Клинични изпитвания са установили, че само за 8 седмици нивото на кръвната захар трайно спада.

Tученицата съдържа Омега 3 мастни киселини, много витамини и минерали. В нея има магнезий повече, отколкото във всеки друг листен зеленчук.
Затова е полезна за укрепване сърцето, а понеже засилва имунната система- се препоръчва на онкоболни.
Добро средство е за успокояване на мигрената и мускулното напрежение. Защото съдържа 7-8 пъти повече вит. С от цитрусовите плодове, това растение е и мощен антиоксидант. Растението подобрява още зрението и е подходящо за пречистване на кръвта и като диуретик. Освен това намалява високото кръвно налягане.
Тученицата е известна у нас от древността, но по-скоро като плевел.

Проучването за ползите от тученицата е по проект, финансиран по Седма Рамкова програма на ЕС.
В него участват 13 страни, а целта е да се докажат полезните качества и биологично активните вещества в традиционните билки и ястия на страните от Черноморския басейн. В рамките на проекта са изследвани различни региони в страната и са записани обичайни за тях рецепти.
В интерес на истината трябва да признаем, че тази полезна супер храна
сега просто се преоткрива от науката.
Както споменахме, в родопските села тученицата се използва от хора и животни, но като цяло е слабо разпространена.

В древен Китай тученицата е била известна като билката на дълголетието.
Има леко кисел вкус, а китайските лечители определят енергията й като студена / Ин/. Казват, че влиза в меридианите на дебелото черво, далака и черния дроб. Препоръчват билката за пречистване на организма от токсини, като противовъзпалително и противопаразитно средство, като регулатор на обмяната на веществата и кръвообращението. Китайските лечители смятат, че тученицата гони патогенната горещина.

Източник: www.zdravedae.com

Leave a reply