Карамфила – чудотворните му свойства са известни от хилядолетия!

Чудотворните свойства на карамфила са известни от хилядолетия.syzygium_aromaticum_-_kohler-s_medizinal-pflanzen-030

Вече писахме в предишни наши статии, за действието на природните съставки, които съдържа нашия продукт Декансерин. А те са Артемизинин (сладък пелин), Гравиола, Гъби Рейши и тук споменатия, но не на последно място Карамфил.
Kарамфилът (Syzygium aromaticum) са ароматичните сушени цветни пъпки на едно дърво от семейство Myrtaceae. Карамфилът е вечнозелено храстче, което вирее в топли, влажни климати. Неговата родина е Индонезия, а подправката се използва в целия свят. Карамфил се бере предимно в Индонезия (островите Банда, познати още като „острови на подправките“) и Мадагаскар. Отглежда се и в Занзибар, Индия и Шри Ланка.syzygium_aromaticum_on_tree
Карамфиловото дърво е вечно зелено и расте на височина до 10–20 m. Има големи овални листа и пурпурни цветове в многобройни групи в съцветия по върховете на клоните. Цветните пъпки първоначално са със светъл цвят, но постепенно стават зелени, след което се развиват до яркочервени и тогава са готови за бране. Карамфилът се бере, когато пъпките са 1,5 до 2 cm дълги и се състоят от дълга чашка, завършваща с четири разперени чашелистчета и четири неотворени венчелистчета, образуващи малко топче в средата.
Карамфилът се прилага при приготвяне на сладкиши, компоти, за ароматизиране на горещи вина и ликьори. Както канелата, така и пъпките на карамфила служат за подобряване мириса на сладки.
Но тук ще говорим и за неговите лечебни свойства. Лечебните свейства на карамфила са с изключителни широк спектър. Тази билка притежава антивирусно, антибиотично, противогъбично и антимикробно действие.
Този така разпространен в кулинарията природен продукт намира приложение не само в рецептите за готвене. Както виждате той участва и като компонент в редица домашни лекове. Зрънцата на карамфила притежават специфичен и завладяващ вкус, се добавят предимно към печива. Отделно от кулинарните си приложения, карамфилът играе ключова роля за поддържането на тялото здраво и защитено от много заболявания. Здравословните ползи на билката се отдават на антиоксидантните, противогъбичните, антибактериалните, антивирусните, антисептичните, противовъзпалителните и аналгетичните свойства на миниатюрните зрънца с необятна лечебна мощ.syzygium_aromaticum
Пъпките съдържат необичайна комбинация от съединения, даващи на подправката своите уникални лечебни свойства. Карамфилът съдържа галотанини, тритерпени, флавоноиди и фенолни киселини. Маслото, получен от карамфил, съдържа допълнителни съединения, включително б-кариофилен, евгенол и евгенол ацетат.
Карамфилът е съдържател на 36 различни съставки, като най-важната от тях е ценното етерично масло, наречено евгенол. В допълнение към него е изобилието от калий, натрий, фосфор, желязо, манган, фибри, йод, витамини К и С, изключително ценните омега 3 киселини, калций и магнезий, съдържащи се във всяко миниатюрно зрънце.
В Аюрведа и китайската медицина, изсушените цветни пъпки, листата, стеблата и високо концентрираното масло се използва за направата на лекарство. Цели или стрити зрънца, както и маслото, са достъпни целогодишно.
Наред с всичките си медицински ползи, карамфилът е мощно противогъбично средство, предписвано при лечение на гъбички. Използването на карамфилово масло в борба с гъбичните инфекции е научно подкрепено. Евгенолът бързо изтребва дрождите. Той притежава невероятната мощ да унищожи дори дрождите на “Кандида”, като същевременно повишава имунната система.
Карамфил се препоръчват за пречистване на тялото от паразити и всички чужди микроорганизми, които го обитават, както и за подсилване на защитните сили и устойчивостта срещу вируси. Той също така се счита за най-мощния природен антиоксидант сред храните.
Лечебните свойства на карамфила са направо изумителни. Карамфилът може да помогне за облекчаване на широк спектър от заболявания, както вътрешно, така и външно. Като добавка, подправката може или да се използва суха или като масло. Карамфилът успокоява и отпуска вътрешната обвивка на червата, подпомага храносмилането. Той също действа благоприятно при разстроен стомах. Карамфила действа като отхрачващо средство, при което кашлицата става по-лека и не толкова дразнеща, отделяйки по-лесно секрета. Карамфилът е доказано, че има аналгетични свойства. Той е особено ефективен срещу зъбобол. Счукан карамфил се налага директно върху венеца в проблемните области или просто намазвате с масло от карамфил. Тънката кожа на венците лесно поглъща маслото от карамфил и се спира болката. Карамфилът е силен антимикробен агент, унищожава паразитите и бактерии в храносмилателния тракт. В подходяща доза, той може да помогне за облекчаване на прекомерно подуване на корема и газове. Има нови доказателства, че някои съединения в карамфила имат ефект на антихистамини, които водят до отпушване на носа при хрема.
Когато маслото от карамфил се прилага локално, може да облекчи болката от ревматизъм, артрит или други болкови синдроми. Ароматът на карамфил е уникален като подобрява и оптимизира настроението. Ефективно може да се ползва при депресия.
В скалата за оценка на най-високите антиоксидантни стойности на храните, карамфилът има най-висока стойност и се счита за най-мощния природен антиоксидант. Способността му да предотвратява рак, да пречиства от токсини и да защитава клетките от окисление, обяснява мощните му антиоксидантни свойства.
Ежедневната консумация на карамфил може да увеличи активността на инсулина няколко пъти и по този начин помага за поддържането нивата на кръвна захар под контрол.
Може да се говори много за този природен продукт, иползван от векове както в кулинарията, така и като лечебно средство. Ние също се доверихме на неговите качества и го вложихме като добавка в нашия продукт „Декансерин“.
Скъпи приятели, доверявайте се на природата!
Използването на природни продукти съпровожда човешката цивилизация от хилядолетия в непрекъснатия ни стремеж в търсене на лекове срещу болести или просто продукти, които правят света ни по приятен, спокоен и постигаме вътрешен мир и здраве за духа и тялото.
Източници:
bgbilka.com
zdrave.ws
bg.wikipedia.org
poleznata.kutiika.net




Leave a reply