Мазнини и холестерол

Холестеролът в човешкия организъм
Холестеролът се съдържа в клетъчните мембрани на всички тъкани на човешкото тяло. Състои се от стерол (стероид и алкохол) и липид и представлява восъкоподобна субстанция. Холестеролът участва в образуването на бъбречните и половите хормони, на витамин D и на жлъчните киселини. По-голяма част от холестерола се синтезира в черния дроб, а останалата част се набавя чрез храната (тлъсти меса, дреболии, яйца, риба, млечни мазнини и др.) Следователно холестеролът присъства нормално в човешкия организъм, но високите му нива са рискови за натрупване на мастни депозити в кръвоносните съдове, водещи до сърдечно-съдови заболявания.
Холестеролов тест
Нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта се измерват чрез пълния холестеролов тест, наречен още липиден профил. Той включва оценка на:
• общия холестерол – различните липиди в кръвта;
• HDL-холестерола – наречен „добър“, защото помага за отстраняването на „лошия“ холестерол от артериите;
• LDL-холестерола – наречен „лош“, защото представлява липопротеини с ниска плътност, които формират мастни отлагания по стените на кръвоносните съдове;
• триглицеридите – триглицеридите са изградени от мастни киселини и глицерол. Подобно на холестерола, те циркулират в кръвта, но се натрупват като мастен резерв на тялото.
НИВАТА НА ХОЛЕСТЕРОЛА СЕ ИЗСЛЕДВАТ ЧРЕЗ ЛАБОРАТОРЕН АНАЛИЗ НА КРЪВТА. ВАЖНО Е КРЪВТА ДА СЕ ВЗЕМЕ СУТРИН НА ГЛАДНО И ПРЕДИШНИЯ ДЕН ДА НЕ СЕ ПРЕКАЛЯВА С КОНСУМАЦИЯТА НА МАЗНИ ХРАНИ.
Кога се налага изследване
Липиден профил се назначава, когато има данни за наследствена обремененост (други членове на семейството с високи нива на холестерол или сърдечно-съдови заболявания), при наднормено тегло или затлъстяване, при хора със заседнал начин на живот, при злоупотребяващи с цигарите и/или алкохола, при заболявания с нарушения на липидната обмяна (диабет, бъбречни заболявания, заболявания на щитовидната жлеза). При бременност обикновено нивото на холестерола се увеличава, затова реални резултати могат да се получат два месеца след раждането. Липиден профил се назначава, когато има данни за наследствена обремененост (други членове на семейството с високи нива на холестерол или сърдечно-съдови заболявания), при наднормено тегло или затлъстяване, при хора със заседнал начин на живот, при злоупотребяващи с цигарите и/или алкохола, при заболявания с нарушения на липидната обмяна (диабет, бъбречни заболявания, заболявания на щитовидната жлеза).
При бременност обикновено нивото на холестерола се увеличава, затова реални резултати могат да се получат два месеца след раждането.
ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
При наличие на съпътстващи заболявания (заболявания на черния дроб, бъбреците, щитовидната жлеза, захарен диабет и други) е нужен системен контрол на функциите на съответните органи за регулиране на липидния баланс.
Кои са причините за повишаване на холестерола в кръвта?
Високите нива на холестерола могат да се дължат на: наследствена обремененост, стрес, нездравословно хранене, заседнал начин на живот, хронични заболявания на черния дроб, бъбреците, диабет и др., наднормено тегло, употреба на орални контрацептиви, диуретици, глюкокортикостероиди, отстраняване на жлъчен мехур при жлъчно каменна болест, при жените след менопауза, при злоупотреба с алкохол, тютюнопушене и др.
С ВЪЗРАСТТА НИВОТО НА ХОЛЕСТЕРОЛА В ОРГАНИЗМА СЕ УВЕЛИЧАВА. ПРИ МЪЖЕТЕ СЕ НАБЛЮДАВА ПО-ЧЕСТО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЛОШИЯ ХОЛЕСТЕРОЛ.
Как да се намали повишеният холестерол?
Нормализирането на холестерола може да се постигне чрез промяна на начина на живот. Необходимо е диетата да съдържа повече плодове и зеленчуци, храни, съдържащи скорбяла и влакнини (пълнозърнест хляб, ориз, бобови храни), месо без тлъстини, растителни масла, да се консумират по-малко тестени и сладки храни, животински дреболии, не повече от 2 яйца на седмица, да се избягват панирани и пържени храни. Наред с това е необходимо повишаване на физическата активност –ходене пеша и физически упражнения.
В някои случаи, по преценка на лекаря, се включва и медикаментозно лечение. Лечението с медикаменти не заменя промените в начина на живот, а само ги допълва.
ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
Напоследък се смята, че ролята на високия холестерол не е водеща при инфаркти, инсулти и запушвания на кръвоносните съдове. Поради което се счита, че не е необходимо да се взимат антилипидни медикаменти във всички случаи на повишен холестерол, а само при строги индикации, преценени от лекуващия лекар. Трябва добре да се прецени ефекта полза-риск, тъй като антилипидните медикаменти имат страничен ефект – промени във функцията на черния дроб. Това налага при взимането на такива препарати редовно да се следят чернодробните ензими.
НАШИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ ОТ ДОЛЕРАН ФАРМА БЪЛГАРИЯ, МОГАТ ДА ВИ ДАДАТ СЪВЕТ И НАСОКИ СВЪРЗАНИ С ВАШЕТО ЗДРАВОСЛОВНО СЪСТОЯНИЕ, НЕ СЕ КОЛЕБАЙТЕ, ДА НИ ПОПИТАТЕ!
Кой е специалистът, с когото можем дa сe консултираме?
На първо място това е кардиологът. При наличието на съпътстващи заболявания, посочени по-горе, се правят периодично консултации със съответните специалисти – гастроентеролог, ендокринолог. За профилактично изследване можете да се обърнете към личния лекар.
ИЗТОЧНИК: http://betty.bg
Leave a reply