LDL – Лош холестерол

Много от Вас, скъпи читатели са чували за проблема “Лош” холестерол. Други са пряко засегнати от този здравословен проблем.

По-долу Ви предоставяме една статия побликувана в американската медия “WebMD”

LDL: Лошият холестерол

Ако имате сърдечно заболяване или просто искате да запазите вашето сърце здраво, вероятно вече сте чували поговорката: “Наблюдавайте холестерола си!” Видът холестерол, който поставя сърцето Ви в риск е LDL, или така наречения “лош” холестерол.Той се наслагва по стените на кръвоносните съдове и може да доведе до блокирането им. По-високите нива на LDL повишават шансовете ни за инфаркт заради внезапния кръвен съсирек, който се образува там.Направете си обикновен кръвен тест, за да проверите нивото на LDL. Ако те са високи, здравословните храни и лекарства за това могат да ви помогнат да свалите нивата надолу.
Какво е LDL?

Не всичкия холестерол е лош. Тялото ни се нуждае от естествени мазнини.Част от холестерола идва от храната, която ядем. Друга част се възпроизвежда от черния дроб. Някои протеини в тялото се грижат за пренасянето на този холестерол, който не успява да се разтвори в кръвта. Тези преносители се наричат “липопротеини.”
LDL е микроскопично петно, което се състои във външната си част от липопротеините и в центъра от холестерол. Неговото пълно наименование е “липопротеините с ниска плътност.” Те са лоши, защото се превръщат в плаката, която може да запуши артериите и да предизвика инфаркт или което е по-вероятно инсулт.

Какво означават високи нива на LDL холестерол в кръвният тест. 

Инфарктите са непредсказуеми, но по-високи нива на LDL повишават шансовете Ви за сърдечни заболявания. Доскоро съветите за тези нива на холестерола акцентираха върху намаляването на този “лош” холестерол до специфично число.В днешно време, вие и вашият лекар трябва да работите заедно за развитието на личната стратегия за понижаване на LDL си с определен процент. Всичко това се основава на вашата вероятност да  имате сърдечно заболяване или инсулт. За да разберат тази вероятност, лекарите използват калкулатор, който да оцени шансовете Ви за тези проблеми в следващите 10 години.

Калкулаторът смята, няколко неща, в това число:

  • Вашето ниво на холестерола
  • Вашатата възраст
  • Вашето кръвно налягане
  • Пушите ли или не
  • Имате ли високо кръвно налягане

Всички тези неща имат влияние над шанса да имате проблем със сърцето.

Други рискове са:

  • Диабет
  • Историята на сърдечно-съдови заболявания в семейството ви

Вашият лекар би следвало да създаде план за промени в начина ви на живот или лекарствата, които вземате и които могат да намалят нивата ви на холестерол и намалят общия риск.

Какво можеш да правиш ти самия?

Здравословни храни и физически упражнения могат да намалят нивата на LDL.

Яжте храни с ниско съдържание на наситени мазнини, холестерол, и прости въглехидрати. (Прости въглехидрати включват храни като захар, бял хляб и др.) Можете да намалите нивата още повече, ако добавите към меннюто си фибри и растителни стероли (маргарин или ядки).Редовните упражнения, от вида които предизвикват изпомпване на кръвта (тичане плуване и ритмични упражнения също понижава нивата на лошия холестерол.Ако здравословни храни и физически упражнения не са достатъчни, вашият лекар може да предложи лекарства. Някои лекарства, като статини, помагат на тялото да блокира възпроизвеждането на холестерола. Други лекарства намаляват нивата на холестерол в тялото ви, който получавате от храната, която ядете.Има и лекарства, които се намесват като блокират протеина, който се намесва в начина, по който черния дроб премахва LDL от кръвта Ви. Те се препоръчва за хора, които не могат да използват статини или които имат тежка форма на висок холестерол.
Не забравяйте, че много други неща влияят на шансовете Ви за получаване на сърдечни заболявания. Пушене, диабет, високо кръвно налягане, затлъстяване и липса на физически упражнения също водят до повишаване на риска. Важно е да се понижи LDL, но не пренебрегвайте и другите здравни проблеми.

Източник: WebMD

Leave a reply